Kategorie
- Poidła
- Karmidła
- Pasze, dodatki paszowe, witaminy
- Woliery, klatki, siatki, ogrodzenia
- Znakowanie zwierząt
- Inkubatory
- Promienniki, lampy
- Urządzenia hodowlane
- Zwalczanie szkodników
- Ogrodzenia elektryczne
- Higiena sanitarna
- Sprzęt weterynaryjny
- Wyposażenie gospodarstwa
- Wyposażenie budynków inwentarskich
- Produkcja roślinna
- Ogród
- Dla psów
- Dla kotów
- Zwierzęta domowe
- Zestawy bestsellerów
Wybrane produkty
Aktualne promocje
hodowlany.plDomowa inkubacja jaj
Domowa inkubacja jaj
OD CZEGO ZACZĄĆ
Domowa inkubacja jaj staje się coraz bardziej popularna wśród hodowców. Zagrodowa produkcja drobiu zapewnia zdrowe ekologiczne produkty oraz przynosi satysfakcję z przydomowego gospodarstwa. Przy niedużym nakładzie można wyhodować pisklęta z własnych jaj lub z jaj ze sprawdzonego źródła. Pierwszym krokiem do inkubacji jest wybór i zakup odpowiedniego inkubatora.
WYBÓR INKUBATORA
W ofercie dostępne są inkubatory, różniące się rodzajem wyposażenia ułatwiającym proces inkubacji oraz ceną:
W przypadku inkubatorów bez wyświetlacza temperatury lub/i wilgotności należy zaopatrzyć się w termometr i higrometr w celu kontroli prawidłowych parametrów inkubacji. W ofercie dostępne są również tace do inkubacji jaj np. bażancich i przepiórczych. Inkubatorem do domowej inkubacji godnym polecenia będzie inkubator zawierający wyświetlacz temperatury, wilgotności, z tacą do półautomatycznego obrotu jaj oraz ze zbiornikiem zewnętrznym do nalewania wody, tj. iBator HOME 60.
PRZYGOTOWANIE JAJ
Najlepiej zaopatrzyć się w jaja z własnej produkcji albo od sprawdzonego dostawcy lub z zarejestrowanych ferm czy też wylęgarni aby uniknąć wad genetycznych i zakażeń chorobowych. Jaj nie należy myć przed inkubacją. Zaleca się dezynfekować jaja aby nie przenosić chorób na pisklęta. W tym celu możemy zastosować preparat Virkon o szerokim zakresie działania bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym, rozpylając roztwór za pomocą opryskiwacza ręcznego. W celu wyeliminowania czynników chorobotwórczych zaleca się dezynfekcję inkubatora oraz pomieszczenia w którym będzie usytuowany inkubator. Świeże jaja można zbierać przez okres 7 dni i magazynować w temperaturze 10-15 stopni C zachowując wysoką wilgotność na poziomie 75-80%. Do inkubatora należy wkładać jaja nie uszkodzone, średniej wielkości, wydłużone i z jednym żółtkiem.
ROZPOCZĘCIE INKUBACJI
Na kilkanaście godzin przed włożeniem jaj, należy włączyć inkubator i sprawdzić poprawność jego działania. Ułożyć jaja na tacy - ostrym końcem w dół. Jaja kurze należy obracać minimum 2 razy dziennie (np. rano w prawo, wieczorem w lewą stronę) przez 18 dni, następnie wyjąć jaja z tacy i przełożyć na dno inkubatora i przez kolejne 3 dni klucia - nie obracać jaj.
TEMPERATURA I WILGOTNOŚĆ
Bardzo ważnym elementem prawidłowej inkubacji jest zachowanie odpowiedniej wilgotności i temperatury. Czynniki te mają ogromny wpływ na ilość i jakość piskląt. Inkubatory mają fabrycznie zaprogramowaną temperaturę 37,7 stopni C, która jest dedykowana do inkubacji jaj kurzych, kaczych, bażancich czy też przepiórczych. Jeżeli planujemy inkubować jaja dużych wielkości jak indycze, gęsie, pawie a także gołębie, najlepiej zaopatrzyć się w inkubator z pilotem, którym można będzie obniżyć temperaturę do 37,2 stopnia C. Inkubatory wyposażone są w 2 kanaliki do napełniania wodą. W I fazie uzupełniamy ciepłą wodą jeden kanalik, natomiast obydwa kanaliki uzupełniamy wodą w II fazie (ostatnie 3 dni klucia), aby podwyższyć wilgotność do 55-60%. Za niska lub za wysoka wilgotność spowoduje obumarcie embrionów i zmniejszenie wydajności lęgów. W instrukcji dołączonej do inkubatora znajduje się tabela dotycząca odpowiednich parametrów dla poszczególnych rodzajów jaj. Najczęściej inkubowane jaja kurze wymagają: temperatury pomiędzy 37,7 - 38,1 stopnia C i wilgotności: 55-60% (I faza: od 1 do 18 doby), natomiast 70% (II faza: klucie od 19-21 doby).
PRZEŚWIETLANIE JAJ
Po 7 dniach inkubacji zaleca się prześwietlić jaja owoskopem, w celu wyeliminowania nie zalężonych jaj. Jaja należy prześwietlać spokojnie i delikatnie aby nie urwać zakończeń nerwowych (nie należy potrząsać jajkami). Prześwietlanie powinno przebiegać sprawnie aby uniknąć spadków temperatury (1 jajko ok 2 minuty). Jeżeli nie widać siateczki czerwonych żyłek znaczy że jajko nie zostało zapłodnione i należy je usunąć z inkubatora, aby zepsute jajko nie wydzielało gazów szkodzących pozostałym jajkom. W 14 dniu inkubacji zaleca się powtórzyć prześwietlanie jaj i usunąć jajka, w których obumarły zarodki (niekiedy przez wady genetyczne). Następnie w 18 dniu inkubacji należy prześwietlić jaja i odłożyć jaja bez zarodka. Na tym etapie będzie widoczne ruszające się pisklęta oraz połączenia nerwowe na skorupce. Jaja z ciemną krwistą plamą należy odłożyć.
KLUCIE PISKLĄT
W 18 dniu inkubacji należy wyjąć jaja z tacy do półautomatycznego obrotu i po prześwietleniu ułożyć je w pozycji leżącej w na siatce inkubatora. Od tego momentu jaj nie obraca się. Od 19 do 21 doby następuje klucie piskląt. Skuteczna inkubacja powinna wynosić około 70%. Po około 1 dniu od wyklucia, gdy pisklę wyschnie i będzie miało puszyste opierzenie - można je przełożyć do odchowalnika z promiennikiem. W ciągu pierwszych dwóch dni optymalna temperatura w odchowalniku powinna wynosić 32 stopnie C. W kolejnych siedmiu dniach obniżać do 30stopni C, po czym stopniowo zmniejszać aż do uzyskania 18-20o C w celu przygotowania kurcząt do warunków naturalnych. W pierwszej dobie pisklętom nie podaje się pożywienia ani picia. W kolejnych dniach można podawać gotowane, rozdrobnione żółtka jajek, paszę dla piskląt od "0" do 2 miesięcy oraz zapewnić stały dostęp do wody w poidle.
Mapa kategoriiPastuchy elektryczne
NowościWloty powietrzaKlatki dla królikówRefundacja 80% na bramy dezynfekcyjne

Masz pytania?
Chcesz się z nami skonsultować odnośnie produktów?
+48 62 739 40 50 sklep@hodowlany.pl
Chcesz się z nami skonsultować odnośnie produktów?
+48 62 739 40 50 sklep@hodowlany.pl
Obsługujemy płatności



Copyright © 2025 by Hodowlany.pl. All Rights Reserved.