Zobacz koszyk
0
Wartość w PLN:
0.00
Zobacz koszyk
Kontakt
Jeżeli masz pytania skorzystaj z infolinii
+48
62 739 40 50
hodowlany.pl
Domowa inkubacja jaj

Domowa inkubacja jaj

OD CZEGO ZACZĄĆ



Domowa inkubacja jaj staje się coraz bardziej popularna wśród hodowców. Zagrodowa produkcja drobiu zapewnia zdrowe ekologiczne produkty oraz przynosi satysfakcję z przydomowego gospodarstwa. Przy niedużym nakładzie można wyhodować pisklęta z własnych jaj lub z jaj ze sprawdzonego źródła. Pierwszym krokiem do inkubacji jest wybór i zakup odpowiedniego inkubatora.

pisklęta w grupie


WYBÓR INKUBATORA



W ofercie dostępne są inkubatory, różniące się rodzajem wyposażenia ułatwiającym proces inkubacji oraz ceną:
  • zawierające tacę do półautomatycznego obrotu jaj na 41 lub 56 sztuk jaj kurzych (za pomocą jednego ruchu ręką obraca się wszystkie jaja) / lub bez tacy - wówczas jaja układa się luzem na siatce i każde jajko obraca ręcznie / oraz inkubatory automatycznie obracające jaja,
  • z wyświetlaczem temperatury/ lub bez wyświetlacza,
  • z wyświetlaczem wilgotności/ lub bez wyświetlacza wilgotności,
  • wyposażone w zewnętrzny zbiornik do uzupełniania wody /lub takie, których uzupełnianie wody odbywa się bezpośrednio do kanalików inkubatora.

  • W przypadku inkubatorów bez wyświetlacza temperatury lub/i wilgotności należy zaopatrzyć się w termometr i higrometr w celu kontroli prawidłowych parametrów inkubacji. W ofercie dostępne są również tace do inkubacji jaj np. bażancich i przepiórczych. Inkubatorem do domowej inkubacji godnym polecenia będzie inkubator zawierający wyświetlacz temperatury, wilgotności, z tacą do półautomatycznego obrotu jaj oraz ze zbiornikiem zewnętrznym do nalewania wody, tj. iBator HOME 60.

    PRZYGOTOWANIE JAJ



    Najlepiej zaopatrzyć się w jaja z własnej produkcji albo od sprawdzonego dostawcy lub z zarejestrowanych ferm czy też wylęgarni aby uniknąć wad genetycznych i zakażeń chorobowych. Jaj nie należy myć przed inkubacją. Zaleca się dezynfekować jaja aby nie przenosić chorób na pisklęta. W tym celu możemy zastosować preparat Virkon o szerokim zakresie działania bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym, rozpylając roztwór za pomocą opryskiwacza ręcznego. W celu wyeliminowania czynników chorobotwórczych zaleca się dezynfekcję inkubatora oraz pomieszczenia w którym będzie usytuowany inkubator. Świeże jaja można zbierać przez okres 7 dni i magazynować w temperaturze 10-15 stopni C zachowując wysoką wilgotność na poziomie 75-80%. Do inkubatora należy wkładać jaja nie uszkodzone, średniej wielkości, wydłużone i z jednym żółtkiem.

    ROZPOCZĘCIE INKUBACJI



    Na kilkanaście godzin przed włożeniem jaj, należy włączyć inkubator i sprawdzić poprawność jego działania. Ułożyć jaja na tacy - ostrym końcem w dół. Jaja kurze należy obracać minimum 2 razy dziennie (np. rano w prawo, wieczorem w lewą stronę) przez 18 dni, następnie wyjąć jaja z tacy i przełożyć na dno inkubatora i przez kolejne 3 dni klucia - nie obracać jaj.
    pisklęta-i-jajka


    TEMPERATURA I WILGOTNOŚĆ



    Bardzo ważnym elementem prawidłowej inkubacji jest zachowanie odpowiedniej wilgotności i temperatury. Czynniki te mają ogromny wpływ na ilość i jakość piskląt. Inkubatory mają fabrycznie zaprogramowaną temperaturę 37,7 stopni C, która jest dedykowana do inkubacji jaj kurzych, kaczych, bażancich czy też przepiórczych. Jeżeli planujemy inkubować jaja dużych wielkości jak indycze, gęsie, pawie a także gołębie, najlepiej zaopatrzyć się w inkubator z pilotem, którym można będzie obniżyć temperaturę do 37,2 stopnia C. Inkubatory wyposażone są w 2 kanaliki do napełniania wodą. W I fazie uzupełniamy ciepłą wodą jeden kanalik, natomiast obydwa kanaliki uzupełniamy wodą w II fazie (ostatnie 3 dni klucia), aby podwyższyć wilgotność do 55-60%. Za niska lub za wysoka wilgotność spowoduje obumarcie embrionów i zmniejszenie wydajności lęgów. W instrukcji dołączonej do inkubatora znajduje się tabela dotycząca odpowiednich parametrów dla poszczególnych rodzajów jaj. Najczęściej inkubowane jaja kurze wymagają: temperatury pomiędzy 37,7 - 38,1 stopnia C i wilgotności: 55-60% (I faza: od 1 do 18 doby), natomiast 70% (II faza: klucie od 19-21 doby).

    PRZEŚWIETLANIE JAJ



    Po 7 dniach inkubacji zaleca się prześwietlić jaja owoskopem, w celu wyeliminowania nie zalężonych jaj. Jaja należy prześwietlać spokojnie i delikatnie aby nie urwać zakończeń nerwowych (nie należy potrząsać jajkami). Prześwietlanie powinno przebiegać sprawnie aby uniknąć spadków temperatury (1 jajko ok 2 minuty). Jeżeli nie widać siateczki czerwonych żyłek znaczy że jajko nie zostało zapłodnione i należy je usunąć z inkubatora, aby zepsute jajko nie wydzielało gazów szkodzących pozostałym jajkom. W 14 dniu inkubacji zaleca się powtórzyć prześwietlanie jaj i usunąć jajka, w których obumarły zarodki (niekiedy przez wady genetyczne). Następnie w 18 dniu inkubacji należy prześwietlić jaja i odłożyć jaja bez zarodka. Na tym etapie będzie widoczne ruszające się pisklęta oraz połączenia nerwowe na skorupce. Jaja z ciemną krwistą plamą należy odłożyć.

    KLUCIE PISKLĄT



    W 18 dniu inkubacji należy wyjąć jaja z tacy do półautomatycznego obrotu i po prześwietleniu ułożyć je w pozycji leżącej w na siatce inkubatora. Od tego momentu jaj nie obraca się. Od 19 do 21 doby następuje klucie piskląt. Skuteczna inkubacja powinna wynosić około 70%. Po około 1 dniu od wyklucia, gdy pisklę wyschnie i będzie miało puszyste opierzenie - można je przełożyć do odchowalnika z promiennikiem. W ciągu pierwszych dwóch dni optymalna temperatura w odchowalniku powinna wynosić 32 stopnie C. W kolejnych siedmiu dniach obniżać do 30stopni C, po czym stopniowo zmniejszać aż do uzyskania 18-20o C w celu przygotowania kurcząt do warunków naturalnych. W pierwszej dobie pisklętom nie podaje się pożywienia ani picia. W kolejnych dniach można podawać gotowane, rozdrobnione żółtka jajek, paszę dla piskląt od "0" do 2 miesięcy oraz zapewnić stały dostęp do wody w poidle.
    klucie kurczaka

    Zarejestruj się i bądź pierwszym, który otrzyma informacje o naszych promocjach oraz wyjątkowych ofertach
    *
    Administratorem przekazanych przez Państwa danych osobowych jest FERMO czytaj dalej...
    Masz pytania?
    Chcesz się z nami skonsultować odnośnie produktów?
    +48 62 739 40 50        sklep@hodowlany.pl
    Obsługujemy płatności

    Copyright © 2025 by Hodowlany.pl. All Rights Reserved.

    Trwa ładowanie